sezam indický

Sesamum indicum L.

Sesamum indicum L.

Sesamum indicum L.

Sesamum indicum L.
čeleď: Pedaliaceae
květ: 
bílý, růžový,

rozšíření v ČR: známý
stanoviště: slunné, půda běžná
množení: semeny
plod: tobolka
životnost: jednoletý, vysoký, dlouhý do 40 cm (s květem do 150 cm)

další informace: aroma, koření, plodina, polní plodina, potravina, léčivka

V ČR příliš chladné podnebí pro pěstování, semena nedozrávají.

Přímá lodyha, vysoká až 1,5 m, s úzce vejčitými až kopinatými listy. Trubkovité růžové a bílé květy. Semena v tobolkách. Semena mají barvu podle kultivarů bílou, žlutou, černou i hnědou.

Semena přidáváme do pečiva, zeleninových salátů. Semena lisují za studena. Olej ze semen používáme podobně jako olivový. Olej využíván v kosmetice do krémů, mýdel. Olej také obsahuje sezamol, který brání okysličení, přidávají do tuků a margarinů. Pokrutiny, které zůstanou po lisování, jsou vydatným jadrným krmivem. Spalováním oleje vznikají saze, ze kterých vyrábí kvalitní tuše. Ze sezamu, medu, oříšků známá pochoutka-chalva. Fotografie plodů: 15. 10. 2005 

 

Použitá literatura

Sesamum indicum L.

Zpět na atlas rostlin


Copyright © 2000-2021 Iva Jelínková, All Rights Reserved
TOPlist